Batalia dietelor

Pentru că despre diete mulți vorbesc după ureche, adică colportează tot felul de informații incomplete, parțial adevărate, m-am hotărât să le dau o sursă autentică și competentă.

Este vorba despre un studiu științific efectuat în Statele Unite, la prestigioasa Stanford University, sub conducerea lui Dr. Christopher Gardner, profesor asistent la catedra de medicină (Stanford Prevention Research Center), care compară rezultatele a câtorva diete foarte cunoscute (dieta Atkins, dieta Ornish, dieta Zone și dieta clasică hipocalorică).

Prezentarea din video, de mai jos, a fost făcută în 2008.

Dr. Gardner explică de ce sunt atât de puține studii comparate despre diete, arătând că este greu de găsit finanțare, pentru că, aparent, nu există interes din partea industriei pentru astfel de studii.

Recomandările făcute americanilor de către Institutul Național al Sănătății în 1998 erau ca aportul de energie în organism să provină mai mult de 55% din carbohidrați, mai puțin de 30% din grăsimi și 15% din proteine.

Studiile anterioare pe care Dr. Gardner le arată la începutul prezentării erau desfășurate pe perioadă prea scurtă, sau erau efectuate pe prea puțini subiecți, ori prea mulți subiecți abandonau cercetările.

Acest studiu a fost făcut pe 311 femei care au fost urmărite pe o perioadă de 12 luni. Rezultatul cel mai interesant se poate vedea la minutul 20 și 30 de secunde, unde diferențele dintre dieta Atkins și toate celelalte este foarte clară, atât după 6 luni, cât și după un an. La minutul 23 și 20 de secunde se arată ca dieta Atkins a îmbunătățit parametrii urmăriți (tensiune arterială, colesterol, trigliceride) mai bine decât oricare altă dietă. Dr. Gardner opinează că nu se poate determina dacă subiecții care au ținut dieta Atkins, au obținut rezultate mai bune a parametrilor de sănătate, pentru că au slăbit mai mult, sau pentru că dieta a fost mai sănătoasă.

Din păcate, video-ul nu are subtitrare în română, așa că trebuie să cunoașteți limba engleză.

Aveți în continuare și linkul către rezumatul publicat în PubMed al studiului.

S-ar putea sa va placa si...

3 Raspunsuri

  1. Sandu spune:

    Am urmarit prezentarea video de pe youtube si am ramas impresionat. Cand arata graficele cum crestea gradul de obezitate in SUA o data cu consumul de carbohidrati mi se facea rau. Cred ca si noi, in Romania, vom pati la fel. Atkins scrie pe noi.

  2. Violeta G. spune:

    Asta trebuia tradusa si data la televizor s-o vada toata tara. Foarte interesant. Sa mai lase lumea in pace painea si pastele fainoase.

  3. Shepard spune:

    Pacat ca nu este tradus, adica subtitrat. Filmuletul asta ar pune pe ganduri pe multi. Sunt tot felul de nepriceputi care critica dieta Atkins fara ca macar sa stie despre ce este vorba.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

*