Despre mine

Acest site a fost construit pentru a împărtăși și altora experiența mea cu dieta Atkins și cu intenția declarată de a vă convinge să adoptați această dietă.

Dacă eu am putut să țin această dietă, atunci oricine poate…

Sunt fotograf și am împlinit 50 de ani. Cu trei ani în urmă, m-am lasat de fumat și de atunci m-am îngrășat. De 1 Mai 2014 aveam 107 cm in talie și 90 de kilograme la o înălțime de 1,76 m și conform tabelelor de calcul eram supra-ponderal. Îmi lipseau numai 3 Kg ca să intru în categoria obezilor.

Mă simțeam obosit și oboseam foarte repede de la orice efort fizic. Transpiram abundent din orice, uneori aveam senzația ca nu-mi ajunge aerul și demult nu mai puteam dormi pe burtă. Mai grav era că eram înfometat aproape tot timpul și în multe momente, mi se părea că mâncarea nu-mi mai ajunge. Mi-era greu să fac fotografii la nunți, iar în studioul meu foto lucram numai cu aerul condiționat pornit. Puteți vedea aici site-ul meu de fotograf.

M-am hotărât să slăbesc, deși mi se părea ceva aproape imposibil de realizat. După ce m-am uitat câteva zile pe internet m-am decis să urmez dieta Atkins. Motivele pentru care am ales această dietă au fost că am găsit foarte mult material pe net, în limba engleză, în special studii clinice științifice și pentru că mi s-a părut o dieta mai diversificată decât altele.

Am găsit un torrent cu a doua ediție a cărții scrisă de dr. Robert Atkins și la o primă lectură mi s-a părut plină de inepții, de lucruri care contraziceau fundamental și radical tot ceea ce știam în materie de alimentație.

Sunt un sceptic din fire și nu am putut accepta informațiile din carte, așa, pur și simplu. Am început să verific afirmație cu afirmație și am avut norocul să dau peste o bază de date imensă, cu studii medicale din toată lumea din anii 90 până în zilele noastre. Nu mică mi-a fost mirarea, când am constatat ca fiecare afirmație, din carte, se verifica în studii clinice sau epidemiologice. În final, după o lună și jumătate de documentare intensă am ajuns la concluzia ca dr. Robert Atkins a fost un vizionar. El a intuit unele mecanisme în anii 80, care au fost demonstrate prin studii după 2010.

Explicațiile din carte și mecanismul dietei m-au cucerit și după ce m-am înregistrat pe forumul Atkins am început să țin dieta.

Îmi făceam probleme, gândindu-mă că nu voi putea să țin dieta. Cum naiba să trăiesc fără pâine?! Eu care mâncam pâine și la orez și la cartofi. Cum aveam să rezist fără ciocolată și fără Coca-Cola? Eram rău de foame. Dacă mi se făcea foame și soția nu-mi punea masa într-un sfert de oră, ieșea scandal mare. Nu am avut niciodată voință în privința mâncării și a mâncatului.

Soția mea m-a ajutat foarte mult. Am stabilit împreună meniul pentru prima săptămână și am făcut toate cumpărăturile pentru acest meniu. Ea a gătit separat pentru mine, după principiile din cartea New Diet Revolution (2002). Mi-am cumpărat un cântar electronic și cu inima la gură, mă cântăream în fiecare dimineață și seara.

Slana, șunca fiartă în usturoi, untul, smântâna, brânza grasă, untul și cârnații de casă i-am cumpărat pe tot parcursul dietei de la standurile sibienilor din piața Obor. Toate produsele sunt excepționale. Smântâna și untul chiar nu au nicio legătură cu omoloagele lor din comerț, sunt infinit mai gustoase.

După primele câteva zile, probabil când am intrat în cetoză, m-am simțit ușor obosit, aveam să aflu mai târziu că puteam evita această stare cu un aport sporit de sare în acele zile. După ce am intrat în cetoză, vedeam cum pierd din greutate în fiecare zi și mă simțeam plin de energie.

Ciudat! După prima săptămână, nu simțeam deloc nevoia de pâine, ciocolată sau Coca-Cola. După cea de doua săptămână slăbisem aproape 4 Kg și mă simțeam excelent. Trecusem de perioada de inducție și renunțasem la supe și ciorbe. După această perioadă nu mai simțeam foame și nici nevoia de ronțăială. Era atât de plăcut să scapi de senzația de foame…

După a treia săptămână ar fi trebuit să mai slăbesc încă un kilogram dar nu s-a întâmplat așa. Băteam pasul pe loc și cântarul se încăpățâna să arate aceeași greutate. N-am stat prea mult pe gânduri și exact cum scrie în carte, am ținut o zi de post (o zi în care am mâncat numai grăsimi). Imediat am reînceput cursa kilogramelor. Slăbeam constant un kilogram pe săptămână.

După prima lună, fără să vreau și fără să-mi propun, am ajuns să mănânc numai de două ori pe zi. După ce înfulecam de dimineață, uitam să mai mănânc până seara, când luam masa cea mai importantă. Nu am avut pofte în prima lună.

Când am intrat în a doua lună am simțit că mor dacă nu mănânc o portocală. Am devorat o portocală și am observat ca toată luna am simțit nevoia de citrice, așa ca am mărit cantitatea de zeamă de lămâie cu care îmi acream salatele.

Îmi propusesem să ajung la 76 de Kg. Când am ajuns la 76 am văzut ca încă mai aveam burtă și am continuat. După 5 luni de dietă am slăbit aproape 18 Kg și m-am subțiat în circumferință cu 20 de cm. Acum am 72 de Kg și am trecut la etapa de întreținere.

Toți cei care mă cunoșteau rămâneau uimiți când mă vedeau. Diferența era vizibilă cu ochiul liber, ca să nu spun izbitoare. Toți mă felicitau și mă întrebau cum am reușit. Fiul meu îmi sugerase la începutul dietei să-mi fac o fotografie și apoi alta, la sfârșitul dietei, să se vadă diferența. Îmi pare rău că nu l-am ascultat, dar sincer să fiu, atunci când m-am apucat de dietă nu credeam că o voi putea ține mai mult de două săptămâni.

Acum, o dată pe săptămână, îmi permit câte un moft. O dată o pizza, altă dată orez la un restaurant chinezesc, deunăzi un mini-ecler. Nu procedez chiar după litera cărții, dar am controlul cântarului, iar alimentele interzise sunt în continuare interzise.

În final, ce pot să spun? Că nu mi-a fost greu și că mă așteptam să nu pot duce la bun sfârșit dieta. Este meritul acestei diete care face lucrurile atât de simple și eficiente. Este, defapt, meritul doctorului Atkins, Dumnezeu să-l ocrotească! Că bună dietă ne-a mai lăsat! Eram dependent de pâine, de zahăr sub diverse forme (ciocolată, prăjituri, biscuiți, Coca-Cola) și acum am scăpat de această dependență fizică și psihică. Eram astenic, acum sunt energic. Aveam o problemă metabolică, acum sunt echilibrat.

Tot ce pot să vă spun, dv, celor care cochetați cu ideea de a slăbi este că se poate… Dacă am putut eu, slab în voință, atunci puteți și dv.

Tot ce trebuie să faceți este să vă apucați de dieta Atkins. Faceți-o pentru sănătatea dv, faceți-o pentru aspectul dv.

Update

S-a implinit un an de cand am inceput dieta. Am greutatea de 72 kg si ma simt foarte bine.

Au fost doua perioade un pic mai complicate de sarbatorile de iarna si de Paste. In iarna am tinut o saptamana de post, pentru ca sa ma pot impartasi si am mancat carbohidrati. A urmat masa de craciun, revelionul si in toata aceasta perioada am mancat de toate fara restrictie, ba chiar am exagerat cu cozonacul si prajiturile. In aceste 2 saptamani am luat un kilogram in plus. L-am dat jos incet, dupa ce am revenit in etapa a IV-a de Atkins.

Inainte de Paste am tinut, din nou, o saptamana de post. A urmat Pastele, dupa scurt timp si ziua mea de nastere si iarasi s-au facut 2-3 saptamani in care am exagerat cu carbohidratii. Rezultatul – 1.5 kg in plus. M-am intors la Atkins si le-am dat jos.

In fiecare zi,  intre masa de dimineata si masa de pranz mananc o portocala si un mar, sau o para si un mar, plus nuci si arahide neprajite.