A doua etapa – Slabirea

A doua etapa a dietei Atkins este Slăbirea propriu-zisă. Termenul folosit în carte este Ongoing Weight Loss, care se traduce mot-a-mot Acțiunea de Pierdere în Greutate. Prefer să folosesc termenul de slăbire care este mai concis.

slabire

Mireasa este unul din subiectele mele foto preferate și folosesc acest prilej pentru a-mi face reclamă, în continuare puteți vedea, urmând linkul, fotografii de nuntă cu pregătirile miresei. Pe de alta parte, o mireasa care se respecta si care are kilograme in plus, va incerca sa slabeasca si sa arate bine in fotografiile de la nunta.

În perioada de Inducție ați slăbit, deja, câteva kilograme și ați putut aprecia dacă aveți o rezistență metabolică crescută sau scăzută. În cazul unei rezistențe metabolice crescute poate ar fi mai bine să mai rămâneți un timp în etapa de Inducție.

Pentru etapa de Slăbire trebuie să vă propuneți un țel clar, cum ar fi, de exemplu, să slăbiți 15 kilograme. Vă puteți aștepta la un ritm de slăbire de un kilogram pe săptămână, dacă lucrurile decurg normal. Veți rămâne în această etapă până vă veți realiza țelul propus.

Ce veți realiza în etapa de slăbire?

Pe toată durata perioadei de slăbire veți realiza următoarele:

 • veți „arde” în continuare grăsimi
 • în continuare veți avea controlul apetitului, astfel încât nu vor apărea pofte irezistibile
 • veți consuma o gamă mai variată de alimente sănătoase
 • veți rafina meniul încercând să personalizați, cât mai mult, dieta după gustul dv.

În etapa de slăbire veți proceda cu grijă la mărirea cantității de carbohidrați consumați în fiecare zi. În prima săptămână de Slăbire, veți crește cu 5 grame pe zi cantitatea de carbohidrați ingerați. Dacă pierdeți constant în greutate, puteți mări următoarea săptămână cu încă 5 grame pe zi. În funcție de rezistența metabolică a organismului dv., mai devreme sau mai târziu, nu veți mai scădea în greutate și asta marchează nivelul critic de carbohidrați. Atunci, vă veți întoarce la cantitatea de carbohidrați consumată în săptămâna precedentă. De exemplu, dacă ați ajuns la 35 de grame de carbohidrați pe zi și cântarul arată că slăbiți, veți mări cantitatea la 40 de grame de carbohidrați pe zi. După o săptămână de dietă Atkins, cu 40 de grame de carbohidrați pe zi, constatați că nu ați mai slăbit deloc. Atunci, stabiliți că limita dv. superioară este de 35 de grame de carbohidrați pe zi și veți păstra această cantitate pe toată durata etapei de Slăbire.

Mai multe alimente permise în perioada de Slăbire

În perioada de slăbire nu se mărește doar cota de carbohidrați, ci noi alimente intră pe lista de alimente permise.

Pe iubitorii de fructe îi va bucura să afle că acum pot consuma fructe de pădure – afine, căpșuni, coacăze, fragi, mure, zmeură – și pepene roșu în cantități rezonabile. Atenție, 100 de grame de zmeură conțin 12 grame de carbohidrați, iar 100 de grame de pepene roșu conțin 6 grame de carbohidrați.

Nucile și semințele sunt o adevărată plăcere după austeritatea Inducției. Puteți mânca acum, alune de pădure, arahide, caju, fistic, migdale, nuci, nuci braziliene, nuci macadamia, nuci Pekan, semințe de floarea soarelui sau semințe de dovleac, în cantități rezonabile. Țineți cont că 100 de grame de arahide conțin 18 grame de carbohidrați.

Puteți adăuga gustărilor dv. măsline și avocado.

În continuare veți mânca doua căni de salate și o cană de legume în fiecare zi, pentru a vă asigura aportul necesar de vitamine și fibre. În continuare veți bea doi litri de lichide pe zi, pentru a favoriza eliminare produșilor de ardere a cetonelor, sau a cetonelor în exces. În continuare veți citi cu atenție etichetele, pentru a nu avea surprize neplăcute cu carbohidrații ascunși în produse.

Alte considerații despre Slăbire

Datorită erorilor în aprecierea cantităților de legume, în practică, este dificil să creștem doza zilnică de carbohidrați cu fix 5 grame. Eu am procedat astfel: în fiecare zi, în plus față de salatele și legumele pe care le mâncam în perioada de Inducție, am adăugat ori fructe de pădure, ori nuci și semințe, atât cât îmi încăpeau în căușul palmei.

În această perioadă veți constata că mâncați mai puțin și vă săturați mai repede. N-am mai simțit nevoia să mănânc trei mese pe zi și fără să-mi propun, sau să vreau neapărat asta, am ajuns să mănânc doar două mese pe zi. M-am simțit foarte bine pe toată durata acestei perioade, aveam tone de energie. De asemenea, senzația de foame a dispărut complet în toată această perioadă.

Despre platou – sau plafonarea slăbirii

Un fenomen natural și normal, des întâlnit în această etapă în dieta Atkins este cel de platou. Adică graficul slăbirii intră într-o zonă plată, în care greutatea rămâne constantă pentru mai multă vreme. Practic, timp o săptămână sau mai multe nu mai slăbiți deloc. Acest fenomen poate avea mai multe cauze.

 1. Este posibil ca, fără să conștientizați, să fii crescut cantitatea zilnică de carbohidrați. În acest caz este bine să notați absolut tot ce băgați în gură, în fiecare zi și calculați la sânge numărul de grame de carbohidrați. Căutați surse „ascunse” de carbohidrați. De exemplu nu vă gândiți că crenvuștii ar putea conține carbohidrați, și totuși anumite mărci pot avea 7-8 grame de carbohidrați la suta de grame.
 2. Poate că ați luat unele medicamente care vă influențează direct sau indirect metabolismul.
 3. Ați depus efort și practicați diverse forme de mișcare care au dus la creșterea masei musculare.
 4. Poate fi o creștere a candidei din interiorul tractului digestiv, cauzată de exemplu de administrarea unui antibiotic pe cale orală. Dacă bănuiți o creștere a candidei, atunci ar fi bine ca pentru câteva zile să suprimați din alimentație nucile și brânza, eventual să încercați o reînsămânțare cu culturi bacteriene benefice – probiotice sau eubiotice.
 5. Este posibil să aveți o intoleranță alimentară. Suspecții principali pot fi ouăle, brânza, soia. Este dificil să depistați care aliment vă cauzează intoleranța. Despre asta vom mai vorbi într-un alt articol.
 6. Problemele cu glandele tiroide, mai ales hipotiroidismul, pot fi cauza stopării slăbirii.
 7. Rezistența metabolică se poate declanșa, inexplicabil, în timpul dietei.

Postul de grăsimi

O metodă rapidă de reporni motoarele lipolizei și de a vă întoarce la ritmul de slăbire de un kilogram pe zi, este postul de grăsimi.

În timpul postului de grăsimi veți mânca numai grăsimi. Veți ține postul o zi sau două, maximum 3 zile. Nu este un regim sănătos, de aceea este interzis a se ține perioade mai lungi de 3 zile. El este gândit numai pentru un mic șoc care să dea un impuls metabolic pentru repornirea lipolizei.

Ce puteți mânca în timpul postului de grăsimi? Șuncă fiartă în usturoi, slană, smântână, unt, maioneză cu ceapă sau praz, icre, avocado.

Eu am avut două platouri în perioada de Slăbire și am ținut postul de grăsimi o singură zi, în ambele cazuri. A fost suficient.

Cei care au voință pot face o zi de post negru, adică o zi în care nu mănâncă nimic.

După postul de grăsimi vă veți întoarce la meniul obișnuit.