A patra etapa – Mentinerea

A patra și ultima etapă a dietei Atkins este Menținerea. Termenul folosit de Robert Atkins este Maintenance.

AȚI REUȘIT! Felicitări! Dacă ați ajuns aici înseamnă că ați reușit să scăpați de multe kilograme și de mulți centimetri din talie, din circumferință.

Poate vă imaginați că ce a fost mai greu a trecut. Trebuie să vă previn că vă înșelați. Abia acum urmează greul. Un studiu din SUA arăta că, dintre cei care au ținut o dietă de succes și au reușit să slăbească, 95% s-au îngrășat la loc în decurs de un an. Asta ne arată că cei care au fost obezi au o tendință metabolică spre îngrășare și aceasta nu se schimbă doar pentru că ați ținut o cură de slăbire.

Ce va face etapa de Menținere pentru dv:

  • vă furnizează un mod de vă hrăni care vă va permite să rămâneți suplu pentru tot restul vieții
  • vă permite să maximizați cantitatea de alimente care conțin carbohidrați sănătoși
  • previne să creați sau să reveniți la dependențe alimentare periculoase evitând o expunere frecventă la anumite alimente
  • vă învață cum să vă retrageți în etapa de Slăbire, când este nevoie, pentru a avea un bun control al greutății
  • vă învață cum să ajustați consumul de carbohidrați în condiții diferite, înainte de a câștiga în greutate

Robert Atkins spune că prea des oamenii câștigă bătălia pierderii în greutate, doar pentru a pierde războiul controlului greutății. Nu vă puteți întoarce la vechile obiceiuri alimentare.

În etapa anterioară (Căutarea Echilibrului) ați determinat care este nivelul maxim de carbohidrați pentru menținerea greutății. Este posibil ca acest nivel să se modifice în timp și este normal. Dacă depuneți mai mult efort fizic veți putea consuma mai mulți carbohidrați, dacă depuneți mai puțin efort fizic va trebui să consumați mai puțini carbohidrați.

În carte găsim și un tabel interesant care ne arată la ce ne putem aștepta, în funcție de rezistența metabolică a organismului:

 

Rezistența metabolică Nivelul maxim de carbohidrați
Ridicată 25-40 grame carbohidrați pe zi
Medie 40-60 grame carbohidrați pe zi
Scăzută 60-90 grame carbohidrați pe zi
Sportiv* peste 90 grame carbohidrați pe zi

* sportiv este persoana care face exerciții fizice cel puțin 45 de minute, de cel puțin 4 ori pe săptămână.

În corpul dv. pot avea loc mici schimbări hormonale care pot influența nivelul maxim de carbohidrați. Vă veți cântări săptămânal și va trebui să luați măsuri ori de câte ori veți înregistra o creștere în greutate de 1 kilogram, care rămâne constantă timp de o lună.

Va trebui să învățați cum să vă descurcați cu provocările din lumea reală. Menținerea greutății este o provocare atât mentală, cât și fizică. Spre exemplu va trebui să mâncați sănătos chiar și sub stress, înțelegând că avem tendința de a ne refugia spre dulciuri și făinoase atunci când vrem să ne simțim bine și să ne eliberăm de sub presiune. Va trebui să vă găsiți propria strategie pentru ocazii speciale și sărbători, sau pentru când sunteți invitat la restaurant.

În funcție de personalitatea dv. puteți adopta o strategie inflexibilă, știind ca nu aveți voință suficientă, veți refuza din start orice tentație. Sau poate veți aborda inteligent problema tentațiilor, calculând costul carbohidraților și compensând o mică extravaganță astăzi printr-un consum redus a doua zi. Spre exemplu de ziua cuiva sunteți invitat la restaurant. La restaurant mâncați mai multe feluri de mâncare cu conținut mare de carbohidrați – cartofi prăjiți, înghețată, papanași. Un calcul rapid arată că ați înfulecat 90 de grame de carbohidrați la această masă. Presupunând că nivelu maxim de carbohidrați pentru dv. este de 50 de grame pe zi, înseamnă că ați luat un exces de 40 de grame de carbohidrați. Veți putea compensa reducând timp de două zile nivelul de carbohidrați la 30 de grame (compensare 20 de grame pe zi).

Nu uitați că zahărul este principalul dv. inamic, mai ales cel din dulciuri, în formă pură.

În continuare, veți mânca salate și legume în fiecare zi. Veți continua să mâncați un fruct pe zi. Încercați să mâncați cât mai variat. Diversitatea nu numai că este plăcută pentru papilele gustative, dar este și foarte sănătoasă. Se pare că omul din paleolitic (agricultura nu fusese încă inventată) consuma în medie 350 de alimente diverse. Astăzi omul modern nu depășește 70-80. În continuare veți consuma cantități îndestulătoare de grăsimi, pentru a avea suficientă energie și a nu fi nevoie să apelați la glucide.

Creșterea în greutate

Cum procedăm dacă totuși cântarul ne arată ca am luat în greutate? O abordare este să socotiți mai precis cantitatea de carbohidrați ingerată zilnic și să reduceți cu 10 grame acestă cantitate. Veți slăbi destul de lent și veți reveni la greutatea propusă și metoda se poate aplica la o creștere mică în greutate.

Altă abordare este să reveniți în Inducție pentru 7-10 zile, după care va trebui să treceți în etapa de Căutarea Echilibrului. Această metodă este bună dacă nu aveți răbdare și vreți să scăpați rapid de excesul de kilograme.

Altă variantă este să vă întoarceți la etapa de Slăbire.

Oricare variantă adoptați este bine să nu reveniți la faza de Menținere până nu ați scăpat de excesul de greutate.

Robert Atkins avertizează că există o tendință de a abuza de Inducție și ar trebui să citiți în carte acest pasaj pentru a înțelege mai bine despre ce este vorba.

Alte considerații despre etapa de Menținere

Sper că ați înțeles că în această etapă nu veți mai fi în cetoză. Ceea ce doriți, este să atingeți un echilibru între procesele de glicoliză și cel de lipoliză. Adică veți obține energie atât prin arderea grăsimilor, cât și prin arderea carbohidraților.

Lupta principală în această etapă este de a nu lăsa foamea să apară. Foamea este cea care duce la un consum mai mare, decât este nevoie, de alimente. Foamea este cea care ne dă senzația de disperare, de necesitate imediată de a consuma glucide. Foamea va fi sub control atât timp cât veți consuma suficiente grăsimi. Mesele trebuie să fie sățioase. Între mese mâncați arahide, migdale, nuci macadamia sau braziliene, nuci Pekan sau de ale noastre. Acestea au conținut mare de grăsimi vegetale și vor tăia senzația de foame.

Atenție! De multe ori, mai ales la persoanele de peste 40 de ani, senzația de sete poate fi ușor confundată cu cea de foame. Dacă vi se face foame, beți un pahar mare cu apă minerală și mâncați câteva arahide.