Prima etapa a dietei Atkins este Inducția. Termenul nu mi se pare potrivit tradus, poate ca ar fi fost mai potrivit – inducere.
Iată care sunt scopurile etapei de Inducție a dietei Atkins:
- schimbă metabolismul dv. de la arderea de carbohidrați, la arderea de grăsimi (în special pe ale dv.)
- stabilizează zahărul din sânge (glicemia) la valori normale și oprește o mulțime de simptoame ce derivă din instabilitatea glicemică cum ar fi: oboseală, schimbări de dispoziție, un anume fel de ușoară amețeală
- diminuează poftele alimentare
- rupe dependența de zahăr, grâu și derivate sale. Așa cum alcoolismul nu se poate combate prin moderație, ci numai prin interdicție, așa și dependența de dulciuri se combate numai prin abstinență
- demonstrează că puteți slăbi eficient mâncând pe săturate și mâncând alimente gustoase
Inducția durează minimum 14 zile calendaristice.
Regulile etapei de Inducție
Etapa de Inducție a dietei Atkins este foarte eficientă, dar ea trebuie ținută corect, altfel nu va funcționa și veți eșua în atingerea țelului dv. Va trebui să respectați următoarele reguli:
- Mâncați 3 mese principale pe zi, sau 5 mese mai mici. Nu săriți mese și nu lăsați să treacă mai mult de 6 ore între mese, în timpul zilei.
- Mâncați cu larghețe combinații de grăsimi cu proteine care provin din carnea de pasăre, pește, ouă și carne roșie, precum și forme pure de grăsime cum ar fi untul, maionezele, uleiul de măsline și floarea soarelui (preferabil presate la rece)
- Nu consumați mai mult de 20 de grame de carbohidrați pe zi, care trebuie să vină din salate și legume. Trebuie să mâncați echivalentul a două căni de salată și o cană de legume zilnic.
- În inducție vă este interzis să mâncați dulciuri (nimic care conține zahăr, glucoză, zaharoză, dextroză, fructoză), fructe, pâine, paste făinoase, legume cu conținut ridicat de amidon sau produse lactate, altele decât brânză, cașcaval, smântână sau unt. Legumele care combina proteinele și carbohidrații sunt interzise (năut, fasole boabe). Este interzisă margarina.
- Nu mâncați nimic în afara listei de alimente acceptate, pe care o găsiți mai jos.
- Ajustați cantitatea de hrană ingerată după apetitul dv., mai ales dacă acesta este în scădere. Când vă este foame, mâncați cât să vă săturați, dar nu exagerați
- Nu plecați de la presupunerea că alimentele au un conținut scăzut de carbohidrați, verificați întotdeauna eticheta sau căutați în acest tabel
- Fiți atenți la carbohidrații „ascunși” în sosuri, dressinguri pentru salate, muștar sau sosuri de tomate. Unele sosuri sunt preparate cu făină, altele conțin zahăr.
- Evitați cafeaua, ceaiul și alte băuturi care conțin cofeină. Anumite cantități de cofeină pot scădea glicemia, ceea ce poate declanșa pofta de dulce
- Beți cel puțin 2 litri de lichide pe zi, pentru a vă hidrata organismul, a evita constipația și pentru a îndepărta produșii rezultați din arderea grăsimilor
- Dacă sunteți constipat amestecați o linguriță de tărâțe de psyllium într-un pahar cu apă, amestecați, așteptați 5 minute și beți conținutul
Lista de alimente acceptate pe perioada de inducție
Toate felurile de pește sunt acceptate, incluzând somon, ton, păstrăv, sardine, macrou, hering, doradă, cod, crap, șalău, etc.
Toată gama de carne de pasăre – curcan, pui, găină, rață, gâscă, prepeliță, fazan.
Toată gama de scoici și viețuitoare din mare – midii, stridii, homar, caracatiță, creveți, crabi.
Toate felurile de carne – de miel, de porc, de vită, de oaie, vânat.
Ouă preparate în orice fel – fierte, ochiuri, jumări, omletă.
Brânză grasă de oaie, de vacă, de capră, brânzeturi maturate, brânză Cheddar, brânză Gouda, mozarrella, Rocquefort și alte brânze albastre, Camembert, Brie.
Vegetale pentru salate – salată verde, salată creață, țelină, andive, castravete, fenicul, ardei, pătrunjel, ridichii, arpagic, măcris, ceapă verde, baby spanac, ciuperci. Din acestea veți consuma 2 căni pe zi.
Alte vegetale – sparanghel, broccoli, varză albă, varză roșie, varză acră, varză de Bruxelles, conopidă, rubarbă, ceapă, vinete, dovleac, fasole verde, fasole teci, spanac, roșii, praz, dovlecei. Din acestea veți consuma o cană pe zi.
Pentru salate folosiți ulei de măsline sau de floarea soarelui și zeamă de lămâie sau de lime. Puteți să acriți salatele și cu oțet, dar atenție să nu folosiți balsamic, care conține zahăr.
Puteți folosi orice mirodenii cum ar fi busuiocul, coriandrul, mărarul, usturoiul, ghimbirul, oregano, cimbru, piper, rozmarin, tarhon.
Grăsimi și uleiuri. Toate uleiurile din plante sunt permise consumului. Atenție, pentru gătit la temperaturi mari nu folosiți uleiuri polinesaturate cum ar fi cel de porumb, floarea soarelui. Pentru prăjit cel mai bun este uleiul de palmier. Consumați cu încredere grăsimi, în cantități mari. Ideea ca ați putea încerca cu mai puține grăsimi vă va duce la eșec. Rugați-vă mama, soția, sora, prietena, vecina să vă prepare icre cu ceapă, sau maioneza cu ciuperci, sau maioneza cu praz sau ceapă. Dimineața vă puteți prăji câteva feliuțe de bacon. Între mese mâncați slană cu ceapă, sau cu muștar. Smântâna este prietena dv, cautați-o pe cea de la producători locali, nu cumpărată din supermarket. Nu îndepărtați pielea de pe carnea de pui sau de pe pește, mâncați și zgârciurile, conțin colagen.
Dacă nu rezistați fără gustul dulce folosiți îndulcitori ca Stevia. Majoritatea îndulcitorilor sunt blamați ca fiind nocivi.
Alte considerații despre inducție
În primele 3-4 zile de când ați început dieta Atkins și etapa de inducție, organismul neprimind carbohidrați trece la folosirea rezervelor de glicogen, pe care le va epuiza. În acest moment critic se va declanșa mecanismul de lipoliză, care înseamnă desfacerea grăsimilor în cetone. Cetonele vor fi folosite pentru energie, așa cum era folosită și glucoza. Când cetonele ajung să fie principalul furnizor de energie din organism, spunem că s-a instalat starea de cetoză.
Pentru ca cetoza să nu fie însoțită de unele simptome neplăcute (oboseală, lipsă de energie, ușoară amețeală), este indicat să consumați mai multă sare în primele 4-5 zile de dietă și multă apă minerală.
După instalarea cetozei (unul din scopurile etapei de Inducție) veți observa că vă simțiți plin de energie, că parcă gândiți mai limpede ca niciodată. Foamea va dispărea treptat. Veți fi surprins că nu aveți pofte, că nu tânjiți după ciocolata dv. preferată. Trăiască Inducția.
Trebuie să vă treziți dimineața ceva mai devreme, pentru ca veți fi dependent de pachețelul de acasă. Dacă înainte puteați mânca orice, în oraș, acum trebuie să vă bazați pe mâncarea luată de acasă. Puteți lua la pachet orice fel de friptură (curcan, vițel), în caserole de plastic veți lua salată, iar ca grăsimi veți lua 50 g brânză grasă, sau cașcaval, 30 g slană (care rezistă foarte bine și vara) și într-o cutiuță de plastic 30 de grame de maioneză cu ciuperci, sau ceapă.
La început vă va fi greu să mâncați anumite lucruri fără pâine. Spre exemplu icrele, salata de vinete, ciupercile în maioneză, maioneză cu praz sau ceapă vi se vor părea ciudat de mâncat, așa… goale. O variantă, pe care eu am folosit-o, este să puneți aceste alimente pe feliuțe tăiate în lung de castravete, sau de ardei gras sau capia.
După 7-8 zile veți remarca câteva lucruri neobișnuite, chiar din timpul Inducției. În primul rând, cantitatea zilnică de fecale va fi mult redusă. Asta se întâmplă pentru că ne-mâncând carbohidrați, volumul total de hrană este mai mic, și implicit și volumul de fecale. Nu trebuie să vă îngrijoreze acest lucru, este normal. În al doilea rând, fecalele își vor schimba culoarea, vor deveni mai deschise și mai gălbui. Asta se datorează consumului de grăsimi și este normal, nu vă îngrijorați, este specificat și în literatura de specialitate.