Dieta Atkins propriu-zisa

Înainte de a începe dieta Atkins ar fi bine să citiți acest articol, iar dacă sunteți curioși să vedeți care este mecanismul din spatele dietei vizitați acest articol.

Dieta Atkins este un regim alimentar bazat pe un consum redus de carbohidrați și pe un consum ridicat de grăsimi, în engleză se folosește termenul LowCarb – HighFat, deasemenea este o dietă ketogenică, deoarece se bazează pe folosirea cetonelor (ketones în limba engleză) pentru a furniza organismului energia necesară.

startregim

Care sunt avantajele dietei Atkins?

  1.  Nu este o dietă de înfometare. Puteți mânca pe săturate, ori de câte ori simțiți nevoia, atâta vreme cât consumați numai alimentele permise de acest regim.
  2.  Slăbiți constant și previzibil, într-un ritm bun (aproximativ 1 Kg pe săptămână), suficient de rapid încât rezultatele să fie vizibile și încurajatoare, dar suficient de lent, încât să dea posibilitatea pielii de a se retrage.
  3.  Nu necesită un efort de voință. Trebuie doar să vă propuneți să păstrați dieta.
  4.  Vă reglează metabolismul prin controlul insulinei. Este aur curat pentru cei cu rezistență la insulină, sau pentru cei cu diabet de tip II.
  5. Este o dietă care vă scapă de senzația de foame, sau cel puțin o atenuează foarte mult. Vă dezvață de proastele obiceiuri cum ar fi ronțăitul între mese.
  6.  Mâncărurile pe care le puteți consuma sunt variate și gustoase.
  7.  Duce la îmbunătățirea unor parametrii de sănătate. Scade colesterolul și trigliceridele, scade tensiunea arterială, scade nivelul de insulină.
  8.  Este o dietă care poate fi personalizată după dorințele și gustul dv.

Mulți întreabă dacă, după ce țin dieta și slăbesc, se pot întoarce la vechile obiceiuri alimentare. Un studiu, făcut în SUA, arăta că 95% dintre cei care ținuseră o dietă și care slăbiseră au ajuns la aceeași greutate de dinainte de cură, în mai puțin de un an. Pe scurt, NU! Logica ne arată ca dacă un mod de nutriție a dus la o situație de supra-ponderalitate sau de obezitate, înainte de dietă, atunci după dietă este cel mai probabil că se va întâmpla la fel, pentru că modul de nutriție este nepotrivit, greșit.

Cele 4 etape ale dietei

Prima etapă se numește inducție. Durează două săptămâni, sau în anumite cazuri poate dura mai mult si  este caracterizată de un regim strict limitat la consumul a maximum 20 grame de carbohidrați pe zi. Asta nu înseamnă ca puteți consuma orice carbohidrați, aceștia trebuie să provină numai din salate și legume. În această etapă se instalează starea de cetoză și se poate slăbi de la 2 la 8 Kg, în funcție de metabolism, în cartea New Diet Revolution există un tabel care arată gradul de rezistență metabolică, în funcție de numărul de kg slăbite. Pe acest site găsiți un tabel cu alimente, ca să vă puteți calcula aportul zilnic de carbohidrați

Cea de-a doua etapă este de slăbire propriu-zisă și ea durează cât timp este nevoie, pentru a scăpa de numărul de kilograme propus. În această etapă se slăbește constant un kilogram pe săptămână. Este o etapă ceva mai laxă, cantitatea maximă, consumată, de carbohidrați pe zi este de 25 de grame. Fructele de pădure (fragi, zmeură, afine, mure, căpșuni) pot fi acum introduse în dietă, în cantități nu foarte mari. Se poate mări un pic cantitatea zilnică de salată și legume. Se adaugă la alimentele permise nucile și semințele (nuci pekan, nuci braziliene, macadamia, arahide, alune de pădure, migdale, semințe de floare a soarelui, semințe de dovleac, caju, ).

Cea de a treia etapă este una de căutare a echilibrului și ea începe imediat când ați ajuns la greutatea dorită și nu doriți să mai slăbiți. Această fază presupune că veți mări cantitatea de carbohidrați cu 5 grame pe zi în fiecare săptămână. Când veți constata că luați în greutate, înseamnă că trebuie să vă întoarceți la cantitatea de carbohidrați din săptămâna precedentă. Bineînțeles că sunt mai mulți factori care trebuie luați în considerare, cum ar fi: activitatea depusă zi de zi, mișcarea fizică, anotimpul în care vă aflați.

Cea de a patra etapă este cea de întreținere, în care ar trebui să rămâneți cât mai mult, adică atât cât timp vreți să vă păstrați greutatea. În această etapă veți fi într-un echilibru metabolic, dar în același timp, veți avea parte de un regim mai lejer. Probabil, ca veți găsi acest echilibru la 70-80 de grame de carbohidrați pe zi. În această etapă sunt permise toate legumele, inclusiv fasolea și mazărea. De asemenea, puteți consuma zilnic orice fel de fructe, dar în cantități moderate.

Care sunt alimentele interzise in dieta Atkins?

Cei mai mulți carbohidrați sunt interziși. Aceștia sunt transformați în glucoză, în organism.

Nu aveți voie să mâncați dulciuri (prăjituri, ciocolată, napolitane, înghețată, etc.), nimic care să conțină zahăr sub vreuna din forme (zaharoză, dextroză, glucoză, fructoză, etc.).

Pâinea și produsele de panificație sunt interzise (baghete, chifle, covrigi, cozonaci, etc.), precum și alte cereale (orz, orez, secară, etc.) sau produsele acestora.

Sunt interzise pastele făinoase (macaroane, spaghetti, fidea, etc.) și produsele de patiserie (pateuri, plăcinte, saleuri, fursecuri, brânzoaice, gogoși, croasante, ștrudele, etc.)

Sunt interzise alimentele care conțin mult amidon, cum ar fi cartofii sau fasolea.

Sunt interzise produsele lactate cu excepția brânzei grase, cașcavalului, smântânii și a untului.

Este interzis alcoolul sub orice formă. Alcoolul este transformat, în organism, direct în glucoză.

Sunt interzise băuturile răcoritoare care conțin zahăr, sirop de porumb, zaharoză, sau orice alte glucide.

Nu aveți voie să mâncați fructe în prima etapă. Abia în etapa a doua, de slăbire, aveți permisiunea de a consuma în cantități rezonabile fructe de pădure (afine, agrișe, coacăze, capșuni, fragi, mure, zmeura). În etapele a 3-a și a 4-a puteți mânca fructe în cantități moderate.

Evitați să mâncați salam, parizer, tobă, crenvuști. Acestea sunt, în general, pline de nitriți, care sunt toxici și se acumulează în organism.

Care sunt alimentele permise?

Dieta Atkins recomandă grăsimile de toate felurile, saturate și nesaturate, poli și mono:

  • grăsimi animale – slană, șuncă, bacon, untură de pește, icre
  • grăsimi provenite din lapte -brânză grasă, cașcavaluri maturate, smântână, unt
  • grăsimi provenite din vegetale – uleiuri (de măsline, de floarea soarelui), maioneze

Trebuie evitată margarina și uleiurile hidrogenate, care conțin acizi grași trans.

Carnea în toate varietățile ei: de porc, de vită, de pasăre, de pește, inclusiv scoici, midi, stridii, moluște, crabi, raci, caracatițe. Când este vorba despre pești, se recomandă să se mănânce în special carne de somon, hering, macrou, stavrid pentru conținutul ridicat de acizi grași Omega 3 și Omega 6.

Puteți consuma ouă sub orice formă: ochiuri, jumări, omletă, fierte, crude. De asemenea, puteți prepara maioneze (nu le folosiți pe cele din comerț care conțin zahăr și conservanți – infamii E-uri) delicioase – ciuperci în maioneză, ceapă tocată în maioneză, praz tocat în maioneză.

Salatele sunt binevenite și se recomandă echivalentul unei căni mari, în fiecare zi, de salată verde, creață, rucola, baby spanac.

Legumele care pot fi consumate zilnic în echivalentul a unei căni mari  sunt: țelină, castravete, arpagic, andive, fenicul, ciuperci, pătrunjel, ardei gras, ardei capia, varză albă, varză roșie, ridichi, măcriș, ceapă verde, dovlecei, gogonele, gogoșari, lobodă.

Legumele care pot fi consumate zilnic în echivalentul a unei căni sunt: anghinare, sparanghel, muguri de bambus, broccoli, varză de Bruxelles, conopidă, vinete, praz, ceapă, rubarbă, varză acră, spanac, roșii, napi, gulii, măsline, fasole verde.

Lucruri de care trebuie să țineți cont

Deoarece, în dieta Atkins, combustibilul folosit pentru a furniza energie celulelor sunt cetonele, iar acestea dacă sunt în exces față de nevoile organismului se vor elimina prin urină, este imperios necesar a se consuma 2 litri de lichide pe zi. Este recomandabil să beți apă minerală și ceaiuri de plante.

Nu contează numărul de mese și gustări pe zi, pe care le luați și nu contează la ce ore mâncați. Nu contează cât mâncați, doar să nu vă atingeți de alimentele interzise.

Să presupunem că necesarul caloric zilnic, pentru a vă putea îndeplini în bune condițiuni activitatea, este de 2000 de calorii. Să presupunem că 1500 de calorii vor fi luate din alimentele ingerate, iar restul din depozitele adipoase. Din cele 1500 de calorii 60-65% trebuie asigurate de lipide, adică 975 de calorii. Un gram de grăsime produce 8 calorii, așa că putem calcula câte grame de grăsime ar trebui să consumați în fiecare zi. Asta ar însemna 300 de grame de smântână pe zi sau 200 de grame de slană pe zi, sau 300 de grame de cașcaval cheddar, sau 120 de grame de ulei de măsline. V-am făcut această socoteală doar pentru a înțelege că atunci când vreți să vă ridicați de la masă, trebuie să vă puneți întrebarea: „Oare am mâncat suficiente grăsimi?” Este adevărat că la dieta Atkins nu se fac socoteli cu calorii, ci se contorizează numai numărul de grame de carbohidrați pe zi. Găsiți pe site un tabel cu numărul de carbohidrați conținut în diverse alimente.

Făceți-vă un meniu pentru prima săptămână, astfel vă puteți organiza mai bine, procurând din timp alimentele necesare. Meniul trebuie să fie cât mai variat și în acest fel să vă dea satisfacții gastronomice.

În primele zile ale dietei este bine să folosiți un pic mai multă sare decât consumați în mod normal și beți apă minerală. Datorită schimbării de alimentație se va produce o deshidratare la nivel celular și implicit o pierdere de electroliți, adică de minerale, care trebuie înlocuite.

Se recomandă să nu mâncați mai mult de 100 de grame de brânză grasă sau cașcaval pe zi și să nu consumați mai mult de 100 de grame de carne la o masă.

Obișnuiți-vă să citiți cu atenție etichetele produselor pe care intenționați să le consumați. Uneori puteți avea surprize.