A treia etapa – Cautarea echilibrului

A treia etapă a dietei Atkins este cea de Căutare a echilibrului. Aici mi-am permis o licență poetică, în original (cartea New Diet Revolution) este folosit termenul Pre-Maintenance.

echilibru

Dacă ați ajuns în această fază, înseamnă că deja ați atins greutatea propusă, iar acum prioritățile dv. sunt altele. Veți dori să vă păstrați această greutate pentru timp cat mai lung.

În etapa de Căutare a Echilibrului veți atinge mai multe obiective:

  1. Veți afla care este nivelul maxim de carbohidrați pentru menținerea greutății.
  2. Veți experimenta mai multe alimente și veți învăța să nu abuzați de ele.
  3. Veți învăța cum să învingeți tentația.
  4. Veți învăța cum să evitați efectul de yo-yo, adică să vă îngrășați și să slăbiți succesiv.

În această etapă trebuie să înțelegeți că greutatea corporală este importantă, iar sănătatea dv. depinde de menținerea greutății în limite normale, fapt care reduce pe termen lung riscul de boli cardiovasculare, hipertensiune și diabet. Este timpul acum, să deveniți cu adevărat responsabil și să conștientizați că dv. sunteți cel care conduce felul în care mâncați, felul în care arătați și cât de sănătos sunteți. Trebuie să luați decizii pentru dv., nu pentru prieteni, nu de dragul soției sau a soțului, să discerneți ce vă va face bine pe termen lung.

Nu uitați că 95% dintre cei care au ținut o dietă, ajung înapoi la greutatea inițială, în mai puțin de un an. Nu vă puteți întoarce la vechile obiceiuri alimentare care v-au adus în situația de a fi supraponderal sau obez. Rămâneți în dieta Atkins.

Cum se procedează?

Vă aduceți aminte cum ați crescut cantitatea de carbohidrați, în fiecare săptămână cu câte 5 grame pe zi, în timpul etapei de Slăbire? Acum veți crește cantitatea zilnică de carbohidrați cu 10 grame în fiecare săptămână. Când începeți să luați în greutate trebuie să vă întoarceți la nivelul anterior și să păstrați acest nivel. De exemplu, să presupunem că mâncați 50 de grame de carbohidrați pe zi și creșteți nivelul la 60 de grame de carbohidrați pe zi. După o săptămână de dietă cu 60 de grame de carbohidrați pe zi constatați că ați luat în greutate. Atunci, trebuie să vă întoarceți la 50 de grame de carbohidrați pe zi.

Este posibil ca pentru unele persoane, care au o rezistență metabolică ridicată, nivelul de carbohidrați din Căutarea Echilibrului să fie același cu cel din perioada de Slăbire.

O altă abordare a Căutării Echilibrului

O altă abordare este să continuați să mâncați exact ce ați mâncat în etapa de Slăbire și în plus, să vă permiteți de 2-3 ori pe săptămână o mică recompensă de maximum 20 de grame de carbohidrați. Vă puteți permite astfel un fruct, o porție mică de orez integral, un pahar de vin sau o sticlă mică de bere.

Regulile etapei de Căutare a Echilibrului

Chiar dacă v-ați văzut cu sacii în căruță, adică v-ați atins greutatea propusă, nu uitați că încă trebuie să respectați niște reguli cum ar fi:

  • creșteți cantitatea zilnică de carbohidrați cu 10 grame în fiecare săptămână
  • alimentele noi vor fi introduse unul câte unul, pe rând, pentru a vedea ce efecte produc
  • veți elimina alimentele care vă readuc vechile simptome, rezolvate în etapa Inducției, cum ar fi creșterea apetitului, pofte irezistibile, retenție de apă
  • fiți sigur că mâncați cantități suficiente de grăsimi și proteine

Pentru că nu mai aveți rezerve de grăsime, este normal să mâncați mai mult. Ce înseamnă mai mult? Păi, în primul rând trebuie să mâncați mai multe grăsimi decât în perioada de Slăbire. Este și normal pentru că nu prea mai aveți ce grăsimi să ardeți. În această perioadă organismul va oscila între lipoliză (descompunerea lipidelor) și glicoliză (descompunerea glucozei). În al doilea rând, veți mânca mai mulți carbohidrați, bineînțeles, dintre cei de calitate (legume și fructe).

Nu trebuie să vă fie frică să experimentați, dar ar fi bine să notați ce și cât mâncați, ca să puteți avea un bun control și să vă dați seama ce anume vă priește și ce anume vă îngrașă.

Este posibil ca vechile simptome să apară, senzația de foame sau dependența de anumite alimente sunt cele mai periculoase. În asemenea cazuri cartea dr. Atkins recomandă să vă întoarceți la Inducție pentru 5-7 zile.

Trebuie să mărturisesc că această etapă mi s-a părut cea mai dificilă. După 5 luni de liniște, în care mintea mea s-a putut concentra la orice altceva decât la mâncare, am simțit din nou senzația de foame. Într-una din zile, chiar am simțit că leșin dacă nu mănânc mai repede și asta m-a îngrijorat. După 2-3 săptămâni am înțeles și cum pot combate foamea. De câte ori mi se făcea foame, mâncam grăsimi, în special alune, nuci sau semințe. Nu i-am dat organismului ce-mi cerea el. El cerea carbohidrați, iar eu îi dădeam lipide, după un timp s-a potolit.

Care sunt alimentele noi care se pot introduce în dieta Atkins, în etapa de Căutarea Echilibrului?

Legume ca fasolea boabe, mazărea se pot mânca acum cu moderație. Cereale ca porumbul sau orezul brun (integral) se pot consuma în porții mici, rar, o dată sau de două ori pe lună.

Fructele primesc undă verde, dar atenție, nu abuzați. Nu puteți mânca un kilogram de struguri o dată, ați lua 180 grame de carbohidrați. Puteți mânca un fruct pe zi (un măr, o pară, un ciorchine mic de strugure, 3-4 prune, o felie mare de pepene, o banană, o portocală, două mandarine, un grapefruit, o piersică mare, 3-4 caise ).

Băuturile alcoolice pot fi consumate cu parcimonie. Puteți bea un pahar de vin, sau o sticlă de bere (330ml) o dată la săptămână.

Eram dependent de pâine, ciocolată și Coca-Cola și este ciudat că nu asta am poftit după 5 luni de dietă, ci fructe, deși, înainte de dietă nu prea mă omoram după ele.