Diete ketogenice

Ketones este cuvantul in engleza pentru romanescul cetone si ketosis pentru cetoza. In loc sa se incetateneasca termenul dieta cetogenica, s-a adoptat varianta englezeasca dieta ketogenica.

Toate dietele ketogenice merg pe acelasi mecanism ca si dieta Atkins, adica se stimuleaza lipoliza ca organismul sa consume propria grasime, inhiba grelina si stimuleaza leptina prin scaderea glicemiei si a insulinei si reduce stresul oxidativ si rezistenta metabolica. Toate astea se realizeaza prin reducerea consumului de carbohidrati. Deci dietele ketogenice sunt diete high-fat (cu cantitati mari de grasimi) si low-carb (cantitati mici de carbohidrati).

Dietele ketogenice difera intre ele tocmai prin cantitatea de carbohidrati acceptata. Unele diete accepta 50 g pe zi de carbohidrati, considerand ca acei carbohidrati se iau din legume si fructe. Alte diete spun ca se pot consuma 80 de grame pe zi de carbohidrati. Cantitatea de carbohidrati care poate fi consumat zilnic este dependenta de metabolismul fiecaruia, de stilul de viata, de activitatea fizica prestata zilnic.

Unii au sugerat ca grasimile care trebuie consumate sa fie numai de origine vegetala, sau cel putin sa se reduca aportul de grasimi animale. Aceste pareri nu sunt fundamentate pe studii stiintifice, ci pe opinii gresit formate si acest studiu arata ca nu exista o legatura intre consumul de grasimi de origine animala si bolile cardiovasculare sau coronariene.

Unele diete ketogenice promit slabiri spectaculoase, de pilda, 20 de kilograme in 6 saptamani. Ma indoiesc ca se poate slabi atat de repede prin dietele ketogenice, si chiar daca ar fi posibil nu cred ca este sanatos sa se slabeasca atat de repede.

Toate variantele de diete ketogenice isi au originea in dieta conceputa de dr. Russell Wilder de la clinica Mayo in 1924, care era foarte eficienta in combaterea epilepsiei. Mai tarziu s-a constat ca este eficienta si in combaterea bolilor Parkinson, Alzheimer si a bolilor mitrocondriale. Reducerea in greutate este foarte importanta, fiind dovedit ca exista o legatura clara intre obezitate si bolile de inima si de circulatie.

Unele diete ketogenice folosesc abordarea calorica, adica socotesc caloriile consumate si cantaresc mancarea, altele, ca si Atkins socotesc numai cantitatea de carbohidrati ingerata.