Inainte de a incepe

Înainte de a începe dieta Atkins ar trebui să vă procurați cartea lui Robert C. Atkins – Dr. Atkins’ New Diet Revolution (2002) care a fost tradusă și în româna de editura RAO International Publishing Company și pe care o găsiți aici Originalul se poate găsi pe amazon.com, iar cartea în format pdf circulă și pe torrente, nu trebuie să vă explic eu cum o găsiți, dar trebuie să vă descurcați cu limba engleză.

Vă recomand cu căldură să citiți cartea din scoarță în scoarță, pentru a înțelege cum funcționează această dietă și ce puteți face în anumite situații.

Sunteți îndreptățiți să întrebați: „Păi dacă-i așa de bună și eficientă dieta asta, de ce n-am auzit până acuma de ea?”. Dieta este foarte populară în SUA unde cartea s-a vândut în 10 milioane de exemplare și unde de-a lungul timpului milioane de americani au slăbit. În România, au ajuns surorile acestei diete sub denumirea de diete ketogenice.

Ce sunt dietele ketogenice? Sunt diete care au la bază folosirea cetonelor (ketones în engleză) pentru transportul de energie către celule. Sunt cunoscute și ca diete HiFat (consum crescut de grăsimi), LowCarb (consum foarte redus de carbohidrați). Pentru că aproape scot carbohidrații din alimentație, aceste diete sunt considerate disociate. Între aceste diete și Atkins, deosebirile sunt la cantitatea de carbohidrați permisă a fi consumată într-o zi. Atkins spune 20 grame pe zi, alte diete 50g, 80g, 100g.

O altă carte care merită procurată este New Atkins for a New You, apărută în 2010, după moartea lui Robert Atkins, scrisă de dr. Eric Westman, Stephen Phinney și Jeff Volek. Dr. Westman este președintele Asociației de Obezitate din SUA, ceilalți doi sunt cercetători cunoscuți pentru contribuția lor în investigarea dietelor ketogenice. Aceasta nouă carte vine să aducă mai multe dovezi științifice în sprijinul dietei Atkins, în lumina noilor cercetări și descoperiri din domeniu.

Această carte vine cu o abordare neobișnuită și arată ca și vegetarienii pot ține o formă de dietă Atkins. Dr. Westman mai rezolvă o problemă care apărea la cam la 10-15% din cei care țineau dieta. Despre ce este vorba? În primele zile de dietă, când se face trecerea la starea de cetoză, datorită schimbărilor radicale care se petrec la nivel celular, o parte din apa din celule se pierde și o dată cu ea și o parte din electroliți. Această deshidratare și demineralizare putea produce la unele persoane o stare de slăbiciune, o ușoară amețeală uneori, foarte rar dureri de cap. Dr. Westman a descoperit ca toate aceste simptome dispar dacă se consumă, în această perioadă, mai multa apă minerală și mai multă sare de bucătărie.

Insist să citiți cartea din 2002 pentru că este mai bine scrisă și vă poate motiva mai bine.

Această dietă are contraindicații pentru femeile gravide sau pentru cele care alăptează și pentru cei care suferă de afecțiuni severe ale rinichilor.

Este recomandat ca înainte de a vă apuca de dietă să faceți cât mai multe analize medicale. Colesterolul și trigliceridele, analizele hepatice sunt binevenite. În general, veți constata o îmbunătățire a tuturor parametrilor măsurabili, după dietă.

Vă recomand să vă cumpărați un cântar electronic. Veți vedea cum zilnic scădeți în greutate și asta vă va motiva să continuați dieta.

Este bine să-i atrageți pe membrii familiei de partea dv. Să le explicați că va trebui să păstrați un regim alimentar deosebit și să le solicitați ajutorul. Sunt sigur ca cei dragi vă vor încuraja și vă vor sprijini în demersul dv. de a slăbi și de a deveni mai sănătos.

Trebuie să vă obișnuiți în a citi cu atenție etichetele produselor. Există o mulțime de produse alimentare care conțin, în mod neașteptat, zahăr sau sirop de porumb. Spre exemplu muștarul, ketchup-ul, unele maioneze, etc.

După ce ați citit cartea și v-ați informat de pe acest site și de pe alte siteuri puteți trece la luptă. Dar ca să vă maximizați șansele de a câștiga bătălia, trebuie să vă faceți un plan de bătaie și să vă procurați muniție. Planul de bătaie este defapt meniul. Este bine să vă printați meniul pe o săptămână și să-l lipiți pe frigider, pentru a-l putea vedea ori de câte ori este nevoie. De asemenea, trebuie să vă procurați muniția pentru o săptămână întreagă, de la început. Adică trebuie să cumpărați toate alimentele de care aveți în meniul conceput.